Start je Franse conversatie

Start je Franse conversatie

Bewapend met de kennis die je bij ons hebt opgedaan, duik je vol vertrouwen in je eerste Franse conversatie. Hoe je die start? Altijd met het woord dat een ‘Sesam open u’ inhoudt voor elke gesprek in het Frans: ‘Bonjour’.

Of je nu de buurvrouw tegenkomt, de aandacht van iemand in een winkel wilt trekken, of de buschauffeur begroet; altijd begin je met dit magische woord. Dat klinkt makkelijk, maar aan ‘bonjour’ hangen regels.

Kom je iemand namelijk voor de tweede keer op een dag tegen, dan zeg je niet opnieuw ‘bonjour’. Doe je dat wel, dan lijkt het alsof je de eerdere ontmoeting alweer bent vergeten. Nogal onbeleefd dus, en dan kun je zomaar een gepikeerd ‘re-bonjour’ als antwoord krijgen. Je wenst elkaar nu eenmaal niet vaker dan 1 keer een goede dag toe.

Tweede regel: ‘Bonjour’ zeg je tot 18.00 uur. Daarna schakel je over tot ‘bonsoir’. Begint de nacht? Dan blijf je ‘bonsoir’ zeggen, omdat ‘bonne nuit’ alleen wordt gebruikt als een welterustenwens.

Natuurlijk kent elke regel uitzonderingen, en dus hier ook. Een telefoongesprek start niet met ‘Bonjour’, maar met ‘Âllo?’. Wanneer je vrienden begroet, gebruik je ‘Salut’ (Hoi). Goed om te weten is dat je nooit een ‘Salut’ beantwoordt met ‘Bonjour’.

Nog wat onzeker over je gespreksvaardigeden in het Frans? Ga dan naar de kalender en vind daar onze nieuwste cursusdata.

Nieuws:

Nieuwsbrief