Cercle littéraire français

Een leesgroep Franse literatuur

  • In deze Franse leesgroep is iedereen welkom met belangstelling voor Franse literatuur.
  • In onze “Cercle littéraire” worden romans besproken die tot de hoogtepunten behoren in de Franse literatuur.
  • Voor deelname aan deze leesgroep is een goede Franse taalbeheersing vereist.

Profiteer van onze lentekorting:

alle particuliere groepslessen met 30% korting

Voor wie?

In deze Franse leesgroep is iedereen welkom met belangstelling voor Franse literatuur. In onze “Cercle littéraire” worden romans besproken die tot de hoogtepunten behoren in de Franse literatuur. Voor deelname aan deze leesgroep is een goede Franse taalbeheersing vereist.

Hoe

De boeken worden gezamenlijk gekozen op voorstel van de docent, die een aantal recent verschenen romans zal voorleggen waarvan sommige een literaire prijs hebben ontvangen. Desgewenst kunnen we ook een paar klassiekers op de leeslijst zetten.
Tijdens onze eerste bijeenkomst bespreken we “Dora Bruder “ van Patrick Modiano en de overige boeken op de leeslijst zijn een voorlopig voorstel van de docent en nog bespreekbaar.

Tijdens de 7 bijeenkomsten bespreken we gezamenlijk de boeken, na een inleiding om de roman in zijn historische en literaire context te situeren, deels aan de hand van beeldmateriaal of een interview met de schrijver. Je hebt telkens een maand de tijd om voorafgaand aan de bespreking het werk te lezen, waarbij je ook enkele leesfragmenten en een paar vragen toegestuurd krijgt. Het wordt sterk aangeraden om de hele roman te lezen, maar dit is in geen geval verplicht voor je deelname.

De docent : Anja-Hélène van Zandwijk

Anja-Hélène is opgegroeid in Frankrijk en studeerde Franse taal-, literatuur, dramaturgie en filmkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is literatuurdocente, leesgroepbegeleidster en interviewer, samenwerkend met diverse partners in de culturele sector zoals de Alliance française, het Institut français, Platform Frans, bibliotheken en boekhandels, en voor Universiteiten, met name de Zomeruniversiteit waar ze jaarlijks recent verschenen Franse literatuur bespreekt.

Verder is Anja-Hélène bestuurslid van de Marcel Proust Vereniging en organiseert ze diverse literaire evenementen zoals een jaarlijkse Proustdag in het Huis de Pinto in Amsterdam en tijdens bijzondere evenementen zoals het lustrum rond Baudelaire eerverleden jaar en vorig jaar Marcel Proust ter ere van zijn 100ste sterfdag.

De leesgroep komt samen op onderstaande data

september 2024
Geen evenementen gevonden!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief: