Zeg maar jij tegen u

In het Nederlands spreken we bijna iedereen aan met ‘jij’. Iedereen is gelijk, en dus gebruiken we nog maar zelden ‘u’. In het Frans kom je niet weg met zulk familiair gedrag – al is dat aan het veranderen. Wanneer je in het Frans ‘vous’ gebruikt en wanneer ‘tu’, daar bestaan helaas geen vastomlijnde regels voor. Gelukkig zijn er wel richtlijnen:

‘Tu’ gebruik je voor:

– familie
– vrienden
– collega’s
– iemand die je wilt beledigen (zoals je baas)

‘Vous’ gebruik je voor:

– mensen die je niet kent
– mensen die duidelijk ouder zijn dan jij
– mensen die hoger in de hiërarchie staan (je manager, de president)

Grappige uitzondering:God spreek je aan met ‘tu’.

Belangrijk is dat je in een gesprek niet te snel voorstelt om te tutoyeren. Sta je ‘lager in rang’ (bijvoorbeeld omdat je jonger bent), dan laat je het aan de ander over om voor te stellen over te stappen tot ‘tu’.

Nieuws:

Nieuwsbrief