13 desserts op Kerstavond

Hoe traditioneel vier je kerst? Misschien heb je zin om een Franse traditie over te nemen. In de Provence is het namelijk gebruikelijk om op kerstavond als afsluiting van het kerstdiner maar liefst 13 desserts te eten. Waarom 13? Die staan voor Jezus en zijn 12 discipelen.

De eerste 4 desserts heten de ‘quatre mendiants’ (de vier bedelaars), genoemd naar de verschillende kloosterorden: gedroogde vijgen voor de Franciscanen, amandelen voor de Karmelieten, walnoten voor de Augustijnen en rozijnen voor de Dominicanen.

Dan volgt gekonfijt fruit dat verwijst naar de Wijzen uit het oosten. Ook hoor je witte en zwarte noga te eten, symbool voor goed en slecht.

De overige 6 desserts zijn vrij in te vullen, al ligt het Provençaalse brood fougasse vaak op tafel. Die wordt natuurlijk met de hand gebroken (dat moet zelfs, want als je het brood snijdt, voorspelt het bankroet).
Vers fruit maakt ook vaak deel uit van de gang. Eet je mandarijn, dan mag je een wens doen die in het komend jaar uitkomt.

Bon appetit!

Nieuws:

Nieuwsbrief