Parijstip: volg een oud spoor

Meer dan 150 jaar geleden liep een spoorlijn rondom Parijs: la Petite Ceinture. De spoorlijn is inmiddels buiten gebruik, maar nu kun je er in alle rust wandelen.

Rond 1900 maakten miljoenen Parijzenaars gebruik van la Petite Ceinture. Maar de weinig frequent rijdende trein werd ingehaald door de metro en de bus. In 1934 reed de laatste passagierslijn rondom Parijs. Het spoor werd nog tot de jaren negentig gebruikt voor goederenvervoer, maar ook toen viel het doek. De lijn raakte in verval en natuur overwoekerde de plek.

Nog altijd is het grootste gedeelte van de spoorlijn verboden gebied (al zijn er durfals die zich daar niets van aan trekken). Toch kun je in sommige arrondissementen (12e, t/m het 17e en het 19e en 20e) delen vinden waar je kunt wandelen. Het zijn unieke plekken waar de natuur het wint van het drukke Parijs met bijzondere streetart.

Je zult geen moment vergeten dat je over een oude spoorlijn loopt, want het spoor ligt er nog steeds. Er waren jarenlang plannen om de lijn weer in ere te herstellen. Sinds de tram T3a en T3b min of meer dezelfde route volgt, is de kans klein dat er ooit weer een trein zal rijden over la Petite Ceinture.

Veel oude stationsgebouwen van de spoorlijn bestaan nog. Sommige ervan zijn nu omgebouwd tot café-restaurants en zijn een bezoekje waard: le Hasard Ludique, la REcyclerie, la Gare Jazz, La Flèche d’Or, Le Poinçon, Brasserie Auteuil en Restaurant La Gare.

Weten waar de ingangen van la Petite Ceinture precies zitten? Je kunt ze vinden via deze website.

Nieuws:

Nieuwsbrief