10 waterige woorden

Wist je dat Frankrijk maar liefst 430.000 km aan rivieren heeft (de overzeese gebieden niet meegeteld)? In het Frans zijn er wel 10 woorden verschillende woorden rondom rivieren. Tijd om ze te leren kennen!

1. Le fleuve
Een rivier die altijd uitmondt in de zee. Frankrijk heeft 7 grote ‘fleuves’: l’Adour, la Garonne, la Loire, la Meuse, le Rhin, le Rhône en la Seine.

2. La rivière
Pas op, niet alle rivieren noem je une rivière. Alleen een rivier die naar een andere rivier stroomt is een rivière. Ook is die kleiner dan une fleuve. Een voorbeeld is de Saône, die gaat bij Lyon over in de Rhône.

3. La bassin fluvial
Zo noem je het stroomgebied van een rivier voordat die naar zee gaat. Zo is Bretagne het stroomgebied van de Loire. Normandië van de Seine en Picardië van de Artois en de Somme.

4. Ruisseau
Een beek of een stroompje.

5. Les méandres
Dit zijn rivieren die kronkelend en zigzaggend door het landschap gaan (inderdaad, wij kennen natuurlijk het woord meanderen).

6. La source
De bron, de geboorteplaats van een water. Je vindt die op het hoogste punt van de rivier. Zo is de bron van la Garonne in de Pyreneeën, net over de grens van Spanje. La Loire vindt haar oorsprong in de Ardeche, op de mont Gerbier-de-Jonc. La Seine ontstaat op het plateau van Langres, waar trouwens nog andere rivieren ontspringen zoals la Marne, l’Aube en onze ‘eigen’ Maas.

7. Un affluent / tributaire
Dit is een rivier, ontstaan uit een andere rivier of een meer. La Durance is bijvoorbeeld un affluent van de Rhône. La Meurte is een zijrivier van la Moselle, die op haar beurt weer een zijrivier is van de Rijn.

8. Le débit
Zo noem je een stroom: de hoeveelheid water die door een rivierbedding (le lit) gaat. Is de stroming te sterk, dan kan de rivier buiten de oevers treden (la rivière déborde). Gaat het mis, dan heb je een overstroming (une inondation)

9. L’embouchure
Zo noem je de uitmonding van een rivier.

10. L’estuaire
Het gedeelte van een rivieruitmonding waar de getijden invloed op hebben is un estuaire.

Nieuws:

Nieuwsbrief