11 nationale parken in Frankrijk

Zin in ongerepte natuur? In Frankrijk kun je kiezen uit 8 nationale parken op het vasteland en 3 overzees.

Niet elk beetje groen mag een nationaal park heten. Daar hangen allerlei regels aan die de natuur beschermen. Gelukkig blijf je wel welkom in de parken.

1. Port-Cros (Var)
Bij Toulon vind je het eiland Port-Cros. Het nationaal park beslaat niet alleen dat eiland, maar ook de andere mini-eilandjes voor de kust van de côte d’Azur.

2. La Guadeloupe (overzees)
Nevelwouden, mangroves, tropische bossen, vulkanisch gebergte en talloze bloemen. Op dit eiland vind je het allemaal. Uniek is de Guadeloupespecht die je alleen daar vindt.

3. Les Pyreneeës (Hautes-Pyrénées)
Woeste bergen die zeldzame dieren herbergt zoals de bruine beer en de lammergier. De hoge bergen benemen je regelmatig de adem, zo mooi zijn de uitzichten.

4. Les Calanques (Bouches-du-Rhône)
Hoge kliffen die zich loodrecht de zee in storten en schilderachtige baaien. Een calanque is ontstaan doordat een rivier een vallei heeft uitgesleten. Vervolgens is die vallei door de zeespiegelstijging onder water komen te staan. Het resultaat? Een heel bijzonder natuurgebied om in te wandelen of langs te varen.

5. La Vanoise (Savoie)
La Vanoise was het eerste nationale park van Frankrijk (sinds 1963). In het park leven maar liefst 1200 verschillende soorten planten en bloemen. Je vindt er ook steenbokken, gemzen, steenarenden en lammergieren.

6. Parc national de forêts (Haute-Marne en Côte-d’Or)
Misschien is het meest bijzondere van dit park wel dat 80% van het bos er al was tijdens de Franse Revolutie. Hier kom je onder andere de zwarte ooievaar tegen (ook bijzonder). Ook kun je tijdens een wandeling reeën, edelherten en everzwijnen tegenkomen.

7. Le Mercantour (Alpes-Maritimes en Alpes-de-Haute-Provence)
Hier kun je terug in de tijd gaan. In het centrum van dit park ligt namelijk de Vallée des Merveilles, met vele prehistorische tekeningen. Verder staat het park bekend om zijn vele dieren, zoals gemzen, hermelijnen, alpensteenbokken, moeflons en wolven.

8. Les Écrins (Isère en Hautes-Alpes)
Bergtoppen hoger dan 4000 meter, waar je omheen kunt lopen als je de GR54 loopt. En dan kun je zomaar gemzen, steenbokken en marmotten tegenkomen.

9. Les Cévennes (Lozère, Gard, Ardeche en Aveyron)
Op het Franse vastenland is dit nationaal park de grootste met bijna 3000 vierkante kilometer.
Hier vind je een gevarieerd landschap. Van bergen tot plateaus tot rivierkloven (gorges). Het gebied vormde ook het decor voor de hartverwarmende film Antoinette dans les Cévennes, waarover we vorig jaar schreven.

10. La Réunion (overzees)
Een groot gedeelte van het eiland bestaat uit nationaal park: meer dan 1000 vierkante kilometer. Hou je van tropische bossen, vulkanisch gebergte en keteldalen, dan kun je hier je hart ophalen.

11. La Guyane (overzees)
Het grootste nationaal park van Frankrijk is maar liefst 20.300 vierkante kilomater groot. Vanaf de kust kun je het park alleen per vliegtuig of kano bereiken. In het park vind je het beschermde Amazonewoud.

Nieuws:

Nieuwsbrief