Eten op z’n Frans

Dat Frankrijk het eten tot een kunst is verheven mag geen geheim zijn. En dat de etenstijden en -gewoontes net even anders zijn dan in Nederland, zal je ook niet verbazen. Maar hoe zit het nu precies?

Petit déjeuner

De dag begint natuurlijk met het ‘petit déjeuner’. Doorgaans is dat een stokbrood met boter en jam. Stokbrood kun je ook in de koffie dopen (natuurlijk zonder de jam en boter).

Een croissantje als ontbijt is trouwens meer uitzondering dan regel. Eet je een croissant, dan doop je ook die in de koffie. In de grote steden gebeurt dat nog wel eens staande aan de bar, vlak voordat de werkdag begint.

Smeer je jam op je croissant, dan val je voor een Fransman direct door de mand: zoiets doen alleen maar Nederlanders.

Bij het ontbijt drink je een grote mok slappe koffie (eventueel met melk). Hoe later het op de dag wordt, hoe minder melk je in je koffie neemt en hoe sterker je de koffie drinkt.

Déjeuner

De belangrijkste maaltijd van de dag is voor de Fransen de lunch. Die start om 12.00 uur, en kan rustig tot 14.00 uur duren. De maaltijd heeft een koud voorgerecht, een warm hoofdgerecht, eventueel een kaasplateau en daarna een zoet nagerecht. De maaltijd sluiten de Fransen af met sterke koffie.
Wijn wordt niet per se bij de maaltijd gedronken. Het is veel gewoner om water bij de lunch te drinken.

Goûter

Het tussendoortje eet je in Frankrijk rond 16.00 uur. Dan komen vooral kleine zoete snacks op tafel. Al zie je tegenwoordig ook meer indrukwekkende hoeveelheden die doen denken aan de Engelse high tea: koekjes, cakejes, broodjes en fruit.

Diner

De Fransen eten in de avond om 20.00 uur. Ook nu wordt een voorgerecht (l’entrée of hors-d’oeuvre) geserveerd, een hoofdgerecht, eventueel een kaasplankje en een dessert. De gangen zijn hetzelfde als tijdens de lunch, behalve dat het voorgerecht ook een soep kan zijn. Een goede wijn bij het diner is natuurlijk onontbeerlijk.

Nieuws:

Nieuwsbrief